Termaholiene circulatie

Termaholiene circulatie

Een weinig besproken feit van de klimaatverandering is, zoals de titel al zegt, termaholiene circulatie. Dit is in makkelijkere woorden gezegd de stroming in de zee. Deze stroming wordt veroorzaakt door lichter en zwaarder water, want de dichtheid van water wordt beïnvloedt door het zoutgehalte en de temperatuur. 

Het water dat zwaarder is zakt naar de bodem en uiteindelijk zijwaarts. Uiteindelijk komen ze aan wal, waar het water weer verdampt en het zoutgehalte dus stijgt, hierdoor ontstaan zogenoemde convectiestromen, zoals je die ook in de lucht hebt. Maar wat heeft dat te maken met klimaatverandering?

Door het versterkte broeikaseffect smelten de poolkappen en het Groenlandse ijs. Deze zorgen voor een toenemend gehalte aan zoet water in de zee. Dit zou de convectiestromen beïnvloeden. Het afnemen van termaholiene circulatie wordt beschouwd als het begin van een ijstijd.

Permafrost

Permafrost is kort gezegd een bevroren ijslaag in de grond. De laag ijs komt meestal voor in de poolgebieden en bergen. Het wordt pas als permafrost beschouwd als het meer dan 2 jaar bevroren is. In de zomer ontdooit meestal de bovenste laag wel, maar de onderste laag (actieve laag) blijft altijd vast. 

Dit verschijnsel is economisch en natuurlijk een gevaar voor de mensheid, vooral door het toenemende broeikaseffect. Door de opwarming van de aarde smelt een groot deel van het permafrost met als gevolg dat grote hoeveelheden methaan (broeikasgas) in de lucht belanden, die het broeikaseffect nog erger versterken. 

Economisch is dit ook een probleem, omdat veel gebouwen op permafrost gebouwd zijn. De bevroren laag zorgt ervoor dat deze gebouwen verzwakken en ze dus over een vergrote kans op instorten beschikken. 

Er zijn dus nog veel meer redenen om je zorgen te gaan maken over de klimaatverandering. Dus ik zeg: "Doe er wat aan!"



Reacties

  1. Beste Boris,

    Allereerst wil ik zeggen dat je blog er goed uitziet!

    Waarom kan de dichtheid van water variëren? Waar heeft dit invloed op de stroming?
    Is er in de bergen ook permafrost? Of heeft dit een andere naam?

    Gr. Bram

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Boris,

    Alweer een informatief blogbericht! Ik heb wel een vraag. Je zegt dat het smelten van het ijs op Groenland de convectiestroom beïnvloedt, maar hoe? En als de termaholiene circulatie toeneemt, zou dit een argument tegen het broeikaseffect kunnen zijn?

    Groetjes,
    Giulia

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Het klimaat in het algemeen

Ter Introductie