Het klimaat in het algemeen

Atmosfeer

Als het broeikas-effect begrepen wil worden moeten we eerst gaan naar de kern hiervan: "De atmosfeer". De atmosfeer beslaat uit drie lagen: de troposfeer, de stratosfeer en de mesosfeer of thermosfeer. De troposfeer is eigenlijk de meest relevante, omdat in deze laag zich 75% van alle gassen bevindt. En die 75% bestaat dan weer grotendeels uit zuurstof en stikstof. Maar een heel klein percentage van de gassen in de troposfeer is CO2.

Voordat we verder kunnen ingaan op het percentage CO2 ga ik eerst wat vertellen over de balans tussen inkomende en uitgaande straling. Er komt dus een bepaalde hoeveelheid Uv-straling binnen via de zon. De aarde zet dit om in infraroodstraling en die kaatst weer terug de ruimte in. De infraroodstraling is nuttig voor veel natuurlijke processen. Denk hierbij aan het verdampen van water, en het opwarmen van het aardoppervlak om fotosynthese mogelijk te maken.

Er is dus altijd een soort balans tussen de uv-straling die de atmosfeer in gaat, en de infraroodstraling die eruit gaat. Nou is het niet zo dat alle uv-straling direct naar het aardoppervlak gaat, een groot deel is weerkaatst door de atmosfeer. Dit geldt ook voor de infraroodstraling, die worden ook teruggekaatst naar de aarde door de broeikasgassen. CO2 is zo'n broeikasgas en die komt momenteel in grote hoeveelheden de lucht in, met als gevolg dat veel straling teruggekaatst wordt en er geen balans meer is tussen de inkomende en uitgaande straling, omdat de infraroodstraling in grotere hoeveelheden aanwezig blijft.

Zoals al eerder verteld is, zorgt de enorme concentratie van infraroodstraling voor steeds meer hittegolven: landbouwgronden putten uit, er is steeds meer verzilting en een grotere kans op natuurrampen ontstaat. Deze opkomende hitte wordt niet zomaar uit iemands duim gezogen, nee, er zijn keiharde bewijzen voor, waaronder onderstaande grafiek. In de komende blogberichten ga ik hier veel dieper op in, om jullie hier zo veel mogelijk over te informeren.



Reacties

  1. Beste Boris,

    Allereerst wil ik zeggen dat je blog er erg goed uitziet!
    Wat zijn andere voorbeelden van broeikasgassen? En kunnen wij daar nog iets meer doen? Stoten wij die nu ook uit?
    Wat denk jij dat verdere problemen zullen worden van het extremere klimaat dat we zullen krijgen?

    Gr. Bram

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Boris,

    De blog ziet er top uit! Je hebt heel duidelijk uitgelegd hoe het klimaat is zoals het is, maar ik heb nog een vraag. Je zegt dat de troposfeer de meest relevante laag is, hebben die andere lagen ook invloed? Wat is daar de functie van/waar bestaan die uit?

    Groetjes, Giulia

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Giulia,

      De stratosfeer bestaat grotendeels uit ozon en veel minder uit koolstofdioxide en waterdamp. De grote hoeveelheid ozon zorgt ervoor dat veel ultraviolette straling terug de ruimte in weerkaatst. In de mesosfeer bevindt zich een lagere hoeveelheid ozon, maar heeft nog steeds dezelfde functie als die van de stratosfeer, de mesosfeer kaatst alleen wat minder straling terug. Ik hoop dat je nu een goed antwoord op je vraag hebt.

      Groetjes, Boris

      Verwijderen
  3. Beste Bram,

    Bedankt voor je vraag over de broeikasgassen, deze vraag zou anderen ook meer inzicht kunnen geven. Een ander voorbeeld van een broeikasgas is distikstofoxide of methaan. Methaan absorbeerd nog veel meer warmte en is een nog sterker gas dan koolstofdioxide. De mensheid verbruikt alleen bijna al het methaan, terwijl koolstofdioxide in de lucht blijft zitten. Daarom maakt men zich meer zorgen over koolstofdioxide dan over andere gassen.
    Als het CO2 gehalte blijft stijgen denk ik dat er over de gehele wereld veel natuurrampen gaan ontstaan, waaronder tsunami's. Het ergste wat door het extreme klimaat gaat gebeuren is wat mij betreft het uitdrogen van de akkers en een water- en voedsel tekort.

    Groetjes, Boris

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Ter Introductie